A leggyakoribb ok, amiért az emberek a dobozos hajfesték mellett döntenek, az ár és az idő, amit megspórolhat a vendég, ha az otthonában készül el a frizura.

De valóban mindig azt kapják, amit a fotó és a leírás ígér?

Sajnos a legtöbbször nem. Megszámlálhatatlanul sokszor fordultak hozzánk vendégek azért, mert a dobozos hajfestékek nem azt nyújtották, amit „ígértek.” Nem olyan lett a színe, foltos lett, nem fedte el az ősz hajszálakat, száraz és roncsolt lett a haj – csak néhány mondat, a sokszor elhangzottak közül. Nézzük meg közelebbről, miért is fontos a szakmai felkészültség és a jó minőségű festék a szép hajhoz.

Kémia és a haj anatómiája

Mi fodrászok, hosszú éveken át tanulunk (majd folyamatosan képzésekre is járunk) azért, hogy megfelelő kémiai és biológiai ismeretekkel rendelkezzünk a festékek professzionális használatához, valamint ismerjük a haj felépítését, szerkezetét, működését. Pontosan tudjuk, hogy az általunk alkalmazni kívánt festékben milyen hatóanyagok vannak – amelynek működését is ismerjük. De vajon ezt egy laikus is tudja, ha megnézi a dobozos festék összetevőit? Valószínűleg nem. Minden haj egyedi.

Tévedés azt hinni, hogy egy dobozos hajfesték ugyanúgy fog hatni minden egyes hajszerkezeten. Amíg valakinek többé-kevésbé megfelel az eredmény, addig másnak szétroncsolja az egyébként is vékony szálú és töredezett haját. Az eredmény egy zsákbamacska. Amíg egy jól képzett fodrász tudja, hogy milyen színt fog elérni az alkalmazott előhívóval, festékkel és ápolókkal, addig a dobozosban minden hajtípus számára ugyanaz a termék van. Lehetetlen, hogy mindenki számára megfelelő legyen.

Nem kifizetődő a végletekig károsodott haj…

Az otthoni hajfestés bár első ránézésre olcsónak tűnik, de hosszú távon nem kifizetődő. Valószínűleg az első, sőt, a második nekifutásra sem lesz megfelelő az otthon, legtöbbször egyedül festett hajszín. Több doboz festéket is elhasználhat a vendég, mire eléri a kívánt színt (ha eléri egyáltalán). A gyakori, nem szakszerű hajfestéssel viszont véglegesen roncsolhatja a haját a lelkes próbálkozó. Írunk egy példát. Ha többször ráhúzza a hajvégekre az erős hajfestéket, azzal visszavonhatatlanul károsítja a hajat, aminek egy hajvágás és több hónapos szakszerű hajkezelés lesz a vége.

A dobozos hajfestékkel való hajszínváltoztatás egy ördögi kör. Sem szőke hajszínről sötétre, sem fordítva nem sikerülhet egy drasztikus hajszínváltoztatás. Ennek az eredménye szinte mindig egy foltos, csúnya hajszín, amihez ráadásul több, különböző doboz festéket kellene felhasználni. A fentebb is említett károsodásról pedig nem is beszélve. Ez már a falfestésnél sem működik régóta.

A szalonszépségű haj bárkinek elérhető

Tudjuk, hogy minden nő szalonszépségű hajról álmodik. Azért is vásárolja meg a dobozos hajfestéket, hiszen a dobozon is gyönyörű hajkoronával megáldott modellek láthatók. De ugye senki sem hiszi el, hogy a modell otthon festette és szárította be a haját a fotózásra? Mindenkinek lehet ápolt és szép a haja. Ehhez viszont az szükséges, hogy professzionális kezelésben részesüljön a vendég. Sokkal szebb, egészségesebb lesz a haj, és a pénzügyi része is sokkal kiszámíthatóbb, mint a dobozos festékek állandó kísérletezésével.

További kérdésed merült fel? Professzionális megoldást keresel? Keresd a SzalonSkicc fodrászatokat az ország több mint 25 pontján!