Ebben a cikkben nem szeretnénk kitérni arra, hogy milyen vállalkozói terhekkel kell szembenéznie egy fodrász, vagy szépségipari vállalkozónak, pedig itt is komoly pénzekről van szó. Most leginkább arra szeretnénk fókuszálni, hogy a mai világban miért is fontos az, hogy egy jó fodrász szakember merje elkérni a munkájáért járó pénzt.

Folyamatosan képezve…

A fodrászat egy olyan szakma, ami folyamatosan megújul. Már rég nem dolgozunk 15-20 éves technikákkal, hiszen az alapanyagok fejlődése és a legújabb fejlesztések eredménye mindig hoz valami jobbat. Mivel a használt anyagok és az alkalmazott technika is mindig más, ezért képzésekre kell járni, ez pedig pénzbe kerül. Aki pedig nagyon szeret elmélyülni a legújabb divatban, ők  szívesen járnak olyan bemutatóra is, ahol a legújabb, legtrendibb fazonokat mutatják be.

Egy évben több olyan alkalom is van, amikor részt kell venni 1-1 újdonsággal kapcsolatos képzésen, bemutatón. Ez pedig költségekkel jár. Utazással, a munkából való kieséssel és a képzés díjával. Ezt a fodrászok szinte sosem kalkulálják bele a munkadíjukba, pedig szorosan kapcsolódik hozzá.

A fodrász magánember és vállalkozó

Magas az infláció, és ahogyan az emberek általános költségei nőnek, úgy a fodrászoké is. Mi is ugyanoda járunk bevásárolni és ugyanolyan számlákat fizetünk. Emellett az alapanyagok árának folyamatos növekedéséről, a kellékek horrorisztikus áráról, a megemelt szállítási költségekről nem is ejtünk szót. Pedig érdemes lenne. Ahogy minden év elején van folyamatos bérkorrekció, úgy a fodrászok is megtehetik, hogy az éppen aktuális gazdasági helyzethez igazítsák az árlistájukat.

Ha egy vállalat az inflációs helyzetre tekintettel, egy éven belül 2-3 alkalommal is emel fizetést a dolgozóinak, akkor egy fodrász miért ne tehetné meg ugyanezt, a stabil és biztonságos működése
érdekében?

A jó szakembereket mindig meg kell fizetni

A mai piaci helyzet igazán jól mutatja azt, hogy milyen nehéz jó szakembert találni. Az ember sokkal több pénzt is hajlandó lenne kifizetni azért, hogy a szakember jól végezze el a munkát. A burkoló, az ács, a szakács, ráadásul némely buszsofőr is olyan napidíjért dolgozik, hogy az ember olykor belepirul. Eközben a fodrászok pedig nem merik elkérni a munkájuk árát, hanem örülnek, ha 1-1 frizurán megkeresik az anyagdíjat és némi munkadíjat is. Ez nagyon nincs jól.

Bátran emelj árat, ha szükséges!

Fontos, hogy fodrászként is megbecsülve érezzük magunkat. Képzett, jól felszerelt szalonban dolgozunk, ahol mindig a vendégek kívánsága a legfontosabb. Ha működik a megfelelő kiszolgálás,
akkor működnie kell az ellenszolgáltatásnak is. Lehet, hogy magasabb, mint amit olykor a vendég fizetni szeretne, de a szakmai tudást, a befektetéseket (pl. anyag, eszközök, stb.) és az időt meg kell
fizetni.

Közeledik az év vége, de az év eleje is tökéletes alkalom arra, hogy megnézzük, mit hozhat a jövő, milyen emelések várhatók, melyek a gazdasági előrejelzések. Ezek alapján el lehet készíteni a 2023-as árlistát, amit bátran, szükségleteink és minőségi életszínvonalunk alapján határozzunk meg. Ne féljünk attól, hogy a vendégek elfordulnak tőlünk, hiszen nekik a szakmai tudás, a közösen kialakított rutin, és a személyiségünk sokszor fontosabb, mint a szolgáltatás ára.